15 листопада — Всесвітній день рециклінгу

15 листопада — Всесвітній день рециклінгу або Всесвітній день вторинної переробки.

У сучасному світі проблема накопичення відходів стоїть особливо гостро з двох основних причин, наслідки яких можуть бути дуже сумними для людства: нераціональне використання природних ресурсів (дуже важливо витрачати їх економно, одночасно підшукуючи альтернативу і займаючись вторинною переробкою вже використаної сировини) та величезні накопичені купи промислового та побутового сміття, адже люди викидають тонни поліетиленових пакетів, всіляких упаковок, покришок, побутової техніки та інших відходів, розкладання яких триватиме століттями.

Для того, щоб привернути увагу школярів до теми вторинної переробки відходів, щорічно 15 листопада у Всесвітній день рециклінгу (вторинної переробки) у нашому закладі проводяться просвітницькі заходи та майстер-класи щодо правильного сортування сміття.

Нераціональне використання земних ресурсів привело до того, що вже витрачено майже третину цих ресурсів. Важливою темою є пропагування і застосування способів економного споживання нових ресурсів. Сьогодні потрібно шукати альтернативу заміни первинних ресурсів та знаходити способи вторинної переробки вже використаних виробів чи матеріалів.

Глобальне потепління збільшується через "парниковий ефект", в тому числі через величезні купи промислового та побутового сміття. Розкладання поліетиленових пакетів, всіляких упаковок, покришок, побутової техніки та інших відходів триватиме століттями.

Екологи вважають, що сміття треба грамотно утилізувати, а ще краще - переробляти, даючи вже використаній сировині друге життя. Сьогодні в Європі під утилізацією сміття розуміється його сортування і використання в якості вторсировини. Найкраще зі своїм сміттям справляється Швеція, переробляючи 99% від загальної кількості відходів. За нею йде Австрія і Німеччина.

Щосекунди в світі з'являється 3,8 кг "екологічно нешкідливого сміття": недоїдки, яєчна шкаралупа, шкірка від картоплі та інше. Це 29% від середньостатистичного сміттєвого кошика сучасної людини. Інше сміття: 25 % - картон і папір, 13% - скло, 11% - пластик, 4% - метал і 18% - інші матеріали. На смітники викидають 7 млн тонн одягу, з яких тільки 12% переробляється. Найпоширеніше сміття - сигаретні недопалки. Щороку їх викидається понад 4 млрд штук.

Просвітницька робота щодо роздільного збору сміття з учнями нашої школи здійснюється систематично. Напередодні Дня рециклінгу в школі встановлені сучасні картонні бокси (виготовлені з макулатури) для пластикових кришечок та відпрацьованих батарейок. Також для здійснення просвітницької роботи придбали 5 постерів про сортування сміття «Врятуй мене від сміттєзвалища». Збір відпрацьованих батарейок вже котрий рік поспіль є обов’язковою справою не тільки учнів та працівників школи але і усіх мешканців нашого мікрорайону. За три роки нам вдалося відправити на переробку близько 100 кг. батарейок.

Наразі ми долучилися до освітнього проекту Кришка Project. Перетворити небезпечний пластик на корисні навчальні посібники для уроків природознавства – саме про це проект Кришка Project.

Щоб отримати 2 моделі серця, мозку чи молекули водню, виготовлених з безпечного для навколишнього середовища PLA пластику(на основі цукрової тростини та крохмалю) – потрібно назбирати 100 кг кришок, продати їх переробнику і перерахувати кошти компанії, яка надрукує вироби на 3D принтері. За короткий проміжок часу школярами вже зібрано близько 30 кг кришечок.

Також в День рециклінгу у школі стартувала акція зі збору макулатури «Врятуй мене від сміттєзвалища».

Вчитель природознавства та основ здоров’я Кондусь Волдимир Іванович у 1-11 класах провів цікаві бесіди та майстер- класи про те, як правильно сортувати сміття.

/Files/images/2017-2018/сміття.jpg

В найближчий час ми також плануємо встановити в приміщенні школи картонні бокси для ресурсно-цінної сировини та пластику.

Так, як сьогодні українці поводяться з відходами, далі тривати не може. Багато людей дійсно не знають, яка частина того, що вони використовують, стає відходами. Люди повинні розумно розпоряджатися тим, що приносять в свій дім. Розумне використання ресурсів має увійти у повсякденну звичку. Це досить складно, але такий спосіб життя змусить стати нашою метою, якщо ми хочемо створити суспільство стійкого розвитку. Щоб змінити свої звички, щодо сміття, потрібно діяти - і ми вже на шляху активних дій!


/Files/images/2017-2018/1.jpg

/Files/images/2017-2018/6.jpg

/Files/images/2017-2018/5.jpg

/Files/images/2017-2018/3.jpg


Кiлькiсть переглядiв: 277

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.